SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum

OM kód: 203069/030 | 5510 Dévaványa, Mezőtúri út 2.

Intézmény logo

Gyulai SZC Dévaványai Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatok
Széchenyi 2020

Határtalanul pályázat 2019

Határtalanul pályázat 2019

Határtalanul pályázat

 

Nagyon, nagy örömmel töltött el bennünket, hogy megnyertük ezt a pályázatot. 2019. tavaszán utaztunk Székelyudvarhelyre, 30 diákkal. Esősorban tapasztalatcsere volt a cél.

Igyekeztünk olyan csoportot kialakítani, amelybe olyan hátrányos helyzetű tanulókat vontunk be, akiknek még nem volt lehetőségük külföldre utazni.

Jól szervezett, sok programmal teli 3 napot tölthettünk el, egy nagyon felkészült, kedves idegenvezetővel. Utunk során megálltunk Nagyváradon, majd Kolozsváron és megtekintettük a városok nevezetességeit. A hosszú volt az utunk, nagyon sok történelmi, történeti ismeretet kaptak a gyerekek. Egy jól felszerelt, barátságos, otthonos panzióban kaptunk szállást, ellátást, azt hiszem nyugodtan mondhatom nem szenvedtünk hiányt semmiben.

A pályázat megvalósulása során, betekintést nyerhettünk az ott élő magyar gyerekek életébe. Személyesen tapasztalhatták meg, milyen az iskolai életük. Utunk elsődleges célja, tapasztalatcsere volt az ott működő középiskolával, pedagógiai, módszertani, szakmai téren, ami, úgy gondolom teljesült is.

Elsősorban a fodrászképzés érdeklt bennünket, melyek az azonosságok és különbözőségek az oktatásban, melyek azok az elméleti és gyakorlati tapasztalatok, amelyeket felhasználhatunk, hasznosíthatunk itthoni munkánk során. A szívélyes fogadtatás után, az igazgató úr és az osztályfőnök kalauzolásával megismerkedhettünk az iskola épületével, termeivel, az ott folyó képzésekkel. Majd a diákok kiválasztották az őket legjobban érdeklő képzést, így ragadtunk mi le, a fodrásztanműhelyben. Fodrász diákjaink és mi oktatók, számtalan kérdést tettünk fel a diákoknak és oktató kolléganőknek.

Később megcsodálhattuk Székelyföld nevezetességeit, történelmi múltját és jelenét, népi kultúráját, hagyományait. Jártunk a parajdi sóbányában, majd Székelyudvarhelyen vettünk részt egy igen tartalmas városnézésben. A sok program, a túrák után, nem kellett „ringatni” bennünket, csendes beszélgetéssel telt el az este. A 3 nap nagyon gyorsan elrepült, még szívesen maradtunk volna.

A kirándulás minden pillanatát élvezték a gyerekek, nagyon sok új ismeretet, információt sajátíthattak el.

Április végén a székelyföldi diákok jöttek el hozzánk. Igyekeztünk szeretettel viszonozni látogatásukat. Megvendégeltük Őket, próbáltuk interaktív módon bevonni, a nálunk folyó munkába a vendégeket. Sokkal felszabadultabb, kötetlenebb volt a légkör, hiszen már ismerősökként tekinthettünk egymásra. Együtt dolgoztunk, készítettük a frizurákat, ismerkedtek a mi iskolánkkal, képzéseinkkel, azok sajátosságaival. Az együtt töltött délelőtt nagyon jól sikerült. Barátságok születtek, kapcsolatok alakultak a facebookon, hogy információink legyenek egymásról, versenyélményeinket meg tudjuk osztani egymással. Mi, oktatók pedig tapasztalatainkat, az oktatásban felmerülő kérdéseket, hasznos információkat fogunk megosztani egymással. A vendég diákok ezzel a kirándulással, Békés megye néhány nevezetességével is megismerkedhettek, Szarvasra és Gyulára kirándultak.

Ezzel a programmal kapcsolatban készült egy kézikönyv, mely tartalmazza a versenyek sajátosságait, tapasztalatait, eredményeit, fotókkal illusztrálva a helyszínekről.

Nagyon hasznosnak ítélem ezt a kölcsönös ismerkedést, látogatást, hiszen felerősödtek azok az emberi értékek, melyek nagyon fontosak a mindennapi életünkben. A kölcsönös együttműködés, segítségnyújtás, egymás segítése. Felerősödött a gyerekekben a hazaszeretet, nemzeti öntudat, a hagyományok őrzése, tisztelete.

Minden szempontból hasznos volt ez a program, később is számítunk az együttműködésre, hiszen ezen a módon mindenki csak gazdagodhat a mások munkája, tapasztalatai, élete megismerésével.

 

Borsó Mária

 

Verseny kézikönyv 2019 letöltése

 

Fényképek (Magyarország)

 

 

 

Fotók (Románia)


Partnereink

SZC logo

Gyulai Szakképzési Centrum


Gyulai SZC Dévaványai Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

5510 Dévaványa, Mezőtúri út 2.

Telefon: 06-66/585-110

E-mail: devavanya@gyszc.hu

OM azonosító: 203069/030

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002065


2024Gyulai SZC Dévaványai Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium